Årets Bagare är de Svenska Mästerskapen för professionella bagare och arrangerades den 11-14 mars 2019 för sjätte året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlen. Finalen ägde rum under SM-veckan i bageri i Nordstan, Göteborg den 11-14 mars. Två deltagare tävlar per dag med 75 minuter uppvägning dag 1 och sex timmar finalbakning dag 2. Totalt tävlar 6 st bagare.

Segraren vinner 40 000 kr samt en Varimixers Teddy från Sveba-Dahlen till ett värde av 10 000 kr. SM-veckan i bageri inkluderar även SM Unga Bagare och Skolmästerskapen.

Klicka här för program för 2019 års tävling samt recept från tidigare års vinnare.

I 2019 års tävling ingick följande tävlingsmoment:

20 st vanliga baguetter
36 st kuvertbröd, tre olika sorter (från samma deg som baguetterna)
20 st croissanter
20 st Pain au chocolat
20 st söta bullar med frukt/bär
20 st söta bullar med efterdekorering
10 st matbröd, valfritt
14 st knäckebröd - ett hemligt moment som avslöjades 1 månad innan tävlingens första dag.

Tävlingstiden är 6 timmar samt 30 + 45 minuters uppvägning dagen före tävlingsdagen.

Juryn bedömer smak, utseende, teknik, variation, nytänk och metod.

I menyn till vänster klickar du dig vidare till mer information om de olika tävlingsmomenten.